recepty na cukroví
25.26.
27.
28.29.
30.
29. Vykrajované měsíčky:
Utřeme 18 dkg moučkového cukru a 18 dkg tuku. Potom přidáme 4 celá vejce, 20
dkg hladké mouky
a trochu ořechů. Těsto nalejeme na vymazaný a moukou vysypaný plech a upečeme.
Ještě horké polejeme
citronovou polevou. Na citronovou polevu utřeme 30 dkg moučkového cukru, 4
lžíce citronové šťávy
a 3 lžíce horké vody. Jak poleva ztuhne, vykrajujeme měsíčky.
30. Ovocné košíčky:
300 g hladké mouky,
31.32.
31. Punčové rohlíčky:
210 g hladké mouky,
Potom vykrajujeme rohlíčky a upečeme. Na rohlíčky namažeme náplň a máčíme v
čokoládové polevě.
Náplň:120g piškotových drobků,
32. Rumové věnečky:
210 g hladké mouky,
Potom vykrajujeme kytičky nebo hvězdičky a upečeme. Na upečené a vychladlé
nastříkáme náplň ze sáčku
s hvězdičkovou hubičkou a doprostřed dáme marmeládu. Náplň:
30 g mletých oříšků, 1 tabulka mléčné čokolády (nastrouhat), 1 lžíce rumu, 2
lžíce mléka (podle potřeby i více).
Náplň se nepeče, nechá se přes noc zaschnout.
Recepty od jiné čtenářky.
5. 6.
5.(vlevo) Střapáče:
200 g hl. mouky,
1 lžička prášku do pečiva, 1 lžička kakaa na tmavé těsto. Zpracujeme těsto.
Oddělíme 2/3 těsta
a do poslední 1/3 vpracujeme kakao. Necháme chvíli odpočinout. Formičkou
vykrájíme kolečka,
pečeme při
čokoládovou polevou a sypeme kokosem. Krém:
6. Čokoládové dortíčky:
210 g hl. mouky,
citronová kůra. V těstě není žádný cukr! To není chyba. Ze všech surovin
zpracujeme těsto, necháme
chvíli odpočinout. Rozválíme mezi dvěma foliemi (já takto pracuji se všemi
těsty ze kterých vykrajuji),
vykrájíme čtverečky upečeme při
ihned po vychladnutí. Já slepuji karamelovým krémem. Poléváme čokoládovou
polevou a zdobíme půlkou ořechu.
(zdroj-Magazín
Vlasta).
7.8.
9.
7. Čokoládové
rohlíčky do formiček:
280 g hl. mouky,
100 g čokolády na vaření (jemně strouhané). Ze všech surovin vypracujeme těsto,
necháme chvíli odpočinout,
plníme do rohlíčkových formiček, pečeme při
zdobíme čárkami polev odlišné barvy. Krém: 1/4 l mléka, 1 kakaový
pudink, cukr podle chuti. Z mléka a pudinku
uvaříme pudink, necháme vychladit. Máslo šleháme s moučkovým cukrem a přidáváme pudink.
8.( v pozadí ) Mocca oválky:
210 g hl. mouky,
necháme chvíli odpočinout. Vyválíme těsto, vykrájíme oválky a pečeme při
Oválky slepujeme náplní, poléváme mléčnou čokoládovou polevou a zdobíme proužky
tmavé čokoládové polevy.
Náplň: 1 vejce ,
ve vodní lázni do zhoustnutí. Odstavíme z ohně a ještě chvíli šleháme. V misce
utřeme máslo s cukrem
a zašleháme vychladlou vaječnou hmotu a lžíci černé kávy. (zdroj – Chvilka pro tebe)
9. Kokosky:
2 bílky,
Z bílků vyšleháme tuhý sníh, do kterého postupně zašleháme oba cukry a
strouhaná jablka. Vmícháme
kokosovou moučku. Lžičkou děláme na plech vyložený pečícím papírem malé
hromádky a upečeme při 150-11.
12.
10. Kávové kroužky:
250 g hl. mouky,
zrnkové kávy,
odpočinout a pak tence vyválíme. Vykrajujeme kolečka, do poloviny koleček
menším kroužkem vykrojíme dírky.
Pečeme při 170-
Krém:
oříšků. Máslo utřeme se žloutkem a cukrem, do napěněného másla přidáváme po
částech oříšky a mletou kávu.
11. Střapáče: recept pod č. 5
12 Ischelské čtyřlístky:.
120 g hl. mouky,
zpracujeme těsto, necháme chvíli odpočinout. Vyválíme tenkou placku, vykrájíme
čtyřlístky (nebo kolečka)
a pečeme při 170-
Krém:
13.14.
13. Čokoládové dortíčky: recept pod č.6
14. Perníčky:
500 g hl. mouky,
2 lžičky kakaa, vanilkový cukr, citronová kůra, koření: hřebíček,
skořice, fenykl, anýz, badyán (koření rozdrtit).
Tuk, cukr, med, jedlou sodu dáme mírně zahřát, stáhneme z ohně, vmícháme vejce
a teplým zaděláme těsto.
Vyválíme silnější plát, vykrájíme tvary, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme při
Perníčky na obrázku jsem potřela čokoládovými polevami, sypala kokosem a
čokoládovou rýží,
na podkůvky jsem přilepila půlené alginátové ovoce.
17. 18.
17. Ořechové šestiúhelníky:
recept jako na Ischelské čtyřlístky, polévané bílou čokoládovou polevou,
zdobeno lískovým oříškem
a čárkami tmavé čokoládové polevy.
18. Kávová zrna:
200 g hl. mouky,
vypracujeme těsto, necháme hodinu odpočinout. Formičkou vykrájíme zrna upečeme
při 170-
Slepíme kávovým krémem, polijeme ořechovou polevou a zdobíme čokoládovým
kávovým zrnem a čárkami tmavé polevy.
Krém: 1/4 l mléka, 1 vanilkový pudink, 2 lžičky rozpustné kávy,
Z mléka, pudinku a kávy uvaříme pudink, vychladíme. Cukr s máslem ušleháme do
pěny a postupně zašleháváme pudink.
19.20.
21.
19. Ořechová srdíčka:
recept na těsto: u fotky č.23. Krém:
2 vejce,
Ořechy přelijeme horkým mlékem, ve kterém jsme rozpustili sladidlo.
a polovinou nastrouhané čokolády. Slepená srdíčka polévám ořechovou polevou a
zdobím zbylou tmavou
čokoládou. (zdroj krému - Praktická žena - Vánoce)
20. Srdíčka s čokoládou:
160 g hl. mouky,
špetka mleté skořice, mletého hřebíčku,
krystalového cukru na posypání, mléčná poleva. Z mouky, cukru, mandlí, vejce,
špetky soli, citronové kůry,
skořice, hřebíčku a másla zpracujeme hladké těsto. Hořkou čokoládovou polevu
nožem nasekáme na drobné
kousky a zapracujeme do těsta, které uložíme na hodinu do chladu. Těsto
vyválíme na tloušťku
vykrajujeme srdíčka. Dáme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme
rozšlehanými žloutky,
necháme krátce zaschnout. Polovinu srdíček posypeme cukrem. Pečeme v předehřáté
troubě při střední
teplotě zhruba 12 minut. Srdíčka slepujeme marmeládou nebo s želé a růžky
máčíme do mléčné čokoládové polevy.
(zdroj-TINA) Já jsem srdíčka neslepovala.
21. Ořechové věžičky:
recept na těsto u fotky č.23, krém u fotky č.19. Lepení koleček: kolečko, džem,
kolečko, krém, kolečko,
čokoládová poleva, polovina vlašského ořechu.
22.23.
24.
22. Ořechová srdíčka:
recept na těsto u fotky č.23. Do poloviny srdíček vykrojíme otvor menším
srdíčkem, slepujeme rybízovým džemem.
23. Vídeňské dortíčky:
200 g polohr. mouky,
rostlinného tuku, trochu citronové štávy, špetka mleté skořice, špetka
kypřícího prášku do pečiva.
Ze všech surovin zpracujeme těsto, necháme půl hodiny odpočinout. Vyválíme plát
vykrajujeme kolečka a při teplotě
krémem. Krém: 1/4 l mléka, 1 vanilkový pudink, 2 lžíce moučkového cukru,
1 vanilkový cukr,
Z mléka a pudinkového prášku uvaříme pudink. Máslo s cukrem vymícháme do pěny,
přidáme pudink a
vymícháme hladký krém. Slepená kolečka potřeme čokoládovou polevou a zdobíme
polovinou mandle.
(zdroj - Praktická žena - Vánoce)