Korpusy- světlý-z deseti vajec.....rozklepnu si zvlášť bílky a žloutky.Pozor bílek musí přijít do odmaštěné suché nádoby a nesmí v něm být kousíček žloutku(nevyšlehalo by se to).Do bílků si dám pět lžic cukru krupice a do žloutků též a ještě 1,5 dcl.slu.oleje,.já přidávám i panáka rumu či vaječného koňaku nebo dál 1 dcl. vody(můžete místo vody i vymačkanou štávu z citronu).Vyšlehám si bílky na tuhý sníh a poté vyšlehám žloutky s olejem a cukrem(panák vody-rumu(metlu nemusíte mýt,naopak kdyby jste šlehaly nejdříve žloutky a poté bílky musíte metly důkladně umýt)).Poté vlijeme vyšlehané žloutky do mísy se sněhem a přidáváme po lžících mouku a to 15 lžic.Postupně zlehka vmícháváme.Vychází to tedy bez vážení na jedno vejce ..1 lžíce cukru a 1 a půl lžíce mouky(dávám polovinu polohrubé a polovinu hladké)je dobré si mouku předem smíchat s práškem do pečiva(polovina)-dobře promísit)Korpus se rovnoměrněji a lépe upeče...Korpus je nadýchaný a vláčný..Piškot v klasické kulaté formě z deseti vajec peču zhruba 50-55 minut ve vyhřáte troubě na 170 stupňů.Důležité pro pěkně upečený nadýchaný korpus je neotvírat troubu během pečení.Já otevřu opravdu až po 50 minutách a vyzkouším dotekem uprostřed dortu či špejlí. Jestli je korpus upečený se přesvědčíte právě zapíchnutím špejle uprostřed dortu...pokud je suchá ,můžete vyndat...
kokosový-nakonec vmíchám 10 dkg kokosu
kakaový-nakonec přidám prosáté kakao-na deset vajec 1 lžíce
mramor-do formy dělám kupičky střídavě světlý,tmavý až do zaplnění formy.
oříškový-nakonec vsypu a lehce vmíchám namleté ořechy -na deset vajec 20 dkg.
kávový-nakonec vmíchám čtyři lžicky kafe(piškot z deseti vajec)
likérový-do těsta nakonec vmíchám velkého panáka vaječného koňaku(na deset vajec).
punčový-piškot prokládaný pásy piškotu namočeného do rumového rozvaru a barveného-znáte jako punčové řezy prodávané v cukrárnách.
punčovinový-používán na dotvarování dortu i na celý dort.Piškot smíchaný s krémem a drobečky dětských piškotů.Vmíchán rum,vaječný koňak či rumová trest dle přání.Může být proloženo ovocem dle chuti
Prokrojený korpus většinou prokápnu rumem a poté promazávám marmeládou(meruňková,jahodová,rybízová,borůvková,lesní směs,černý rybíz,višeň,malinová).dle výběru
Sachr dort..recept poděděn
..20 dkg bílků
...žloutků
19 dkg cukru krupice
13 dkg hl. výběrové mouky
5 dkg kakaa
8,5 dkg oleje stolního
dělat klasicky jako jiný piškot,promaže se marmeládou dvakrát (rybízovou),poleje čokoládou ,zdobí se šlehačkou
Kuba dort...recept poděděn
9 vajec
17 dkg cukr krupice
1 van.cukr
25 dkg hladké mouky výběrové
5 dkg kakaa
do špičku nože prášku do pečiva
po upečení získáš dva kulaté korpusy ,potřeme rybízovou marmeládou,poklademe rozkrojené banány,potřeme vyšlehanou pařížskou šlehačkou,polejeme čokoládou..zdobíme pařížskou a bílou šlehačkou
Harlekýn dort..recept poděděn
piškot jako na Kubu...získáž zase dva korpusy po rozkrojení
navrch světlá a pařížská šlehačka na střídačku..může se posypat strouhanou čokoládou
Pařížská šlehačka mojí mamči a už i moje
1 litr šlehačky
10 dkg cukru krupice
7 dkg kakaa
svařit a do druhého dne nechat vychladit
na lepší a tužší vyšlehání je možné přidat ztužovač šlehačky smeta fix..na toto množství stačí tři...
Krémy -máslový-(puding+máslo)
Na 1 litr mléka dávám 4 van.pudingy.(do části studeného mléka se zamíchají pudingy a vlije se do zbytku mléka,dále za stálého míchání uvaříme na hustou kaši a necháme vychladit + 2 másla a cukr
1-(světlý) do krému přidávám pouze rum na chuť či vaječný likér
-čokoládový z Kofily(místo čokolády na vaření se rozpustí čokoláda kofila ..do dávky z litru pudingu dávám 5 ks
-čokoládový z Ledových kaštanů(stejný postup)
-čokoládový z Mileny (stejný postup)
3-(oříškový)nakonec vmíchám dle množství krému nastrouhané ořechy
4-(kokosový) nakonec vmíchám kokos dle množství krému
5- dále všechny ostatní krémy mohou být ochucené trestí či rumem,vaječným koňakem
6- ovocný -přidáno rozmixované scezené a okapané (v případě ovoce v kompotu)ovoce-jahoda,malina,banán,borůvky,broskve atd.
7- citronový-citronový puding místo vanilkového a nakonec přidat štávu z jednoho citronu nebo klasický vanilkový puding (lze přidat i citronové aroma)
8-pomerančový-přidána štáva z jednoho pomeranče,může být i puding přímo pomerančový,také se dá koupit.
-dál je výborný krém pokud si uvaříte puding přímo ze 100-procentního pom.džusu(místo mléka)+ máslo,trochu rumu,cukr dle chuti.
-krém se může udělat i klasický vařený vanilkový či pudingový+ zašleháme pomerančový vitacit
Tyto krémy lze udělat z Vanilmixu(puding bez vaření) výborný+ vmícháme máslo a cukr viz eshop
-jahodový se salkem...vynikající...jahody scedíme a ze šťávy uvaříme hustý puding (dělám z půl litru štávy a dvou van.pudingů či přímo jahodových) po vychladnutí vyšleháme s jedním salkem, a jahodami(dobře okapané)+1 jedno málo (cukr se už nemusí přidávat..je to od salka a štávy sladké)..já přidávám jen jeden vanilkový cukr
- krém z moučné kaše-na 1 litr mléka 7 lžic hladké mouky(svaří se na kaši-po vychladnutí se zašlehají dvě másla+cukr,rum dle chuti...hodí se do cukroví má delší trvanlivost než pudingový krém,může být různě ochucený..přidáte buď kakao,rozpuštěnou čokoládu,karamel(uvařená plechovka salka),rum
-pařížský krém-(jako na pařížské rohlíčky či paříž dort-výborný) 3 lžíce hl.mouky ,1/8 lmléka,3 žloutky,15 dkg cukru,3 lžíce kakaa/ dáme do hrnce a šleháme v páře do ztuhnutí..-po vychladnutí se přidá 1 máslo.
-.hodí se do cukroví...může být vařený bez kakaa a vznikne vanilkový krém nebo přidáním karamelu vznikne karamelový krém,přidáme rum
-tvarohový-já dávám dva tvarohy (vyšlehám s vanilkovým cukrem)pak přidávám máslo či rostliný tuk, jak kdo chce a zašlehávám do tvarohu.Máslo musí být změklé(nejlépe si nechat tvaroh i máslo při pokojové teplotě tak hodinku).Poté přidávám podle chuti cukr krupice a ještě chvíli šlehám.Tento krém dávám hlavně na ovocné dorty nebo výborně chutná s čokoládovým korpusem a podmáznutý nugetou.
-tvarohovo šlehačkový-pod ovoce-dva tvarohy vyšlehat a do nich lehce vmíchat ušlehanou šlehačku + cukr.
-ze zakysané smetany-většinou do nepečeného dortu-tři zakysané smetany + vyšlehaná šlehačka(lehce vmíchat do smetany.Podle chuti cukr.Polovina se dá obarvit kakaem .
-ze zakysané smetany se ztužovačem dr.Oetker
pět zakysaných smetan+vanilkový cukr 2 ks + dva sáčky ztužovače(asi 20 kč jeden).Vyšlehám a je z toho výborný lehký krém..poslední dobou je o tyto krémy větší zájem než o klasické máslové.Dávám ho i do dortů a může se udělat i jako kakaový(přidám dvě lžíce kakaa při šlehání.
-tvarohový ,jogurtový či šlehačkový se ztužovačem dr.Oetker.(dá se udělat i s pudinkem bez vaření OLE).buď jen z tvarohu či jogurtu a šlehačky,může být kombinace + se přidá podle množství dle návodu žtužovač šlehačky dr.oetker(větší sáček asi 19 kč )...je z toho výborný tužší krém ,kterým lze i zdobit a skvěle drží tvar.......vše dáme do mísy prošleháme a přisypeme ztužovač či pudink za studena a vyšleháme do tuhého krému........s pudinkem je krém podle mé zkušennosti jemnější a není tak gelový(prodává se co jsem zatím zjistila vanilkový a kakaový...mám vyzkoušeny oba a jsou výborné v krému.
aktualizováno 8.9.2011
Můj nej recept je: dva tvarohy ve vaničce
jeden maxi jogurt
cukr dle chuti
dva pudingy za studena (buď vanilkové,čokoládové či už je i kokosový)
korpus promažu marmeládou ,potřu krémem ,pokladu ovocem /jahody,broskve,meruňky,banány,půlené víno)
ovocná varianta: dva tvarohy ve vaničce
jeden maxi jogurt
cukr dle chuti
čerstvé jahody (či kompotované okapané)..dělám i z meruněk,borůvek,malin..
dva pudingy za studena(v případě kompotovaného ovoce dva a půl až tři)
-dál dělám i tak ,že jeden tvaroh nahradím pomazánkovým máslem ne moc slaným...(lze použít do ovocné varianty)
-dál dělám se salkem,opět nahradím jeden tvaroh plechovkou bílého salka ...už nepřidávám cukr(opět lze použít do ovocné varianty)-výborný s rozmixovanými jahodami
-dál dělám,že jeden tvaroh nahradím zkaramelizovaným salkem a vznikne karamelový krém
Šlehačkový s tvarohem a mascarpone:1 l rostlinné šlehačky vyšleháme,přidáme jeden tvaroh ve vaničce a jedno mascarpone,vymícháme v mixéru a přidáme dva Olé bez vaření
všechny krémy je možné ochucovat ovocnými gely viz. eshop (přidáme do hotového krému a ještě pomalu promícháme)
nebo ochucovacími pastami
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
-šlehačka-světlá,kakaová
-pařížská šlehačka-recept poděděn
1 l šlehačky čerstvé
10 dkg cukru(přidat do studené šlehačky)
7 dkg kakaa(prosát do studené šlehačky)
toto vše zamíchat a nechat asi dvě minutky provařit.Stále míchat.Po minutě stáhnout teplotu.Nechat vychladit nejlépe do druhého dne a vyšlehat.
-žloutkový krém
-karamelový krém-salko vařené na karamel (vaří se ponořená uzavřená plechovka 1 a půl hodiny)vyšlehané s máslem či rostlinným tukem dle přání,dále může být krém i
a/ ...odlehčený a to tak že se toto zašlehá ještě do uvařeného vychlazeného van. pudingu
b/....karamel se nedělá ze salka ,ale nechá se zkaramelizovat moučkový cukr a po rozpuštění se hned opatrně vlije šlehačka(vznikne karamelová hmota,která se zašlehá do van.pudingu + máslo
- odlehčený krém s příchutí vaj.koňaku..1 velká rama 0,5 kg+5 jogurtů vaj.koňak florian či jiný + dva ztužovače dr oetker či pudinky za studena olé...vznikne krémová pěna výborné chuti...
-další trvanlivé krémy do cukroví nevařené-švestkový..dva kelímky povidel,nugeta,dvě rozehřáté bílé čokolády ve vodní lázni či troubě při 100 stupních,1 máslo,trochu rumu
-capuccinový..1 kelímek nugety,1 máslo,1 sáček capucina(já dělala z čokoládového),1 sáček sušené smetany,trochu rumu,1 rozehřátá bílá čokoláda na vaření
-čoko-ořechový..1 nugeta,1 máslo,dvě rozehřáté čokolády na vaření ,20 dkg pomletých lískových oříšků,trochu rumu
-vanilkový..1 salko,dvě krabičky tatry(200 ml.)..vyšlehat se dvěma ztužovači šlehačky dr.oetker.(velký sáček cena asi 19 kč).poté zašleháme dvě změklá másla ,rum (musí mít pokojovou teplotu),tři bílé rozpuštěné čokolády na vaření
-vanilkovo-ořechový..stejně jako vanilkový+ přimícháme 20 dkg strouhaných mandlí či lískových oříšků
- nádivky do cukroví....
ořechová...dva sáčky nastrouhaných piškotů,30 dkg strouhaných ořechů,1 dcl rumu,van.cukr,1 jahodová marmeláda větší,1 máslo,1 nugeta,tři rozpuštěné hořké čokolády
čokoládová..dva balíčky pomletých piškotů,1 nugeta,tři rozehřáté hořké čokolády na vaření,10 dkg másla,0,5 dcl rumu
kokosová...dva sáčky strouhaných piškotů,20 dkg kokosu,1 dcl.rumu,meruňková marmeláda větší,tři bílé rozpuštěné čokolády,1 máslo
vanilková..dva balíčky pomletých piškotů,1 máslo,tři rozehřáté bílé čokolády na vaření,0,5 dcl rumu
Polevy -čokoládová(rozpuštěná čokoláda na vaření+stoprocentní tuk..na jednu čokoládu dávám cm plátek tuku..nejlépe rozpustit ve vodní lázni či v předehřáté troubě při 100 stupních..hlídat
-bílá čokoláda(rozpuštěná bílá čokoláda +stoprocentní tuk)..stejný postup
-kávová (moučkový cukr,silná vařená káva).poměr dle hustoty
-citronová poleva(moučkový cukr a vymačkaná štáva z citronu.,trochu horké vody...poměr dle hustoty
-ovocná poleva(šťáva z kompotu či sirupu+moučkový cukr....poměr dle hustoty
-fondánová poleva-používá se hlavně na věněčky,větrníky(přidán karamel),punčové řezy,dorty
-capuccinová-1 sáček capuccina ,30 dkg moučkového cukru,šťáva z jednoho citronu,horká voda dle hustoty(asi 1,5 dcl)poleva nesmí být ani moc hustá a naopak ani moc řídká..cukroví máčím přímo v misce a přebytečnou polevu nechám okapat)
Polevy čokoládové a ovocné+ pravé čokolády i ovocné
Potahové hmoty
-pravý marcipán-používám hlavně na figurky na dětské dorty vzhledem k vynikající chuti..aktualizováno 8.9.2011
na narozeninové dorty používám nyní výhradně marcipán..
-modelovací a potahovací hmota White Icing Callebaut - chuť zase jiná než u hmoty K2-vanilkovo citronová-aktualizováno 8.9.2011..nepoužívám ji,na dortech nechutnala ..na potahování a figurky,kytky je však skvělá
-modelovací a potahovací hmota IRCA-ze zkušenosti chuť i zpracování srovnatelné s hmotou K2...tuto hmotu nepoužívám,není však špatná jak na chuť(vanilková) tak na potah...můžu doporučit
-modelovací hmota mandlová jen ze suš. mléka-domácí výroba-recept poděděn
10 dkg sušeného mléka
10 dkg mouč.cukru
10 dkg medu
1,5 dkg 100 pr.tuku změklého
1 dkg van.cukru
voda dle potřeby ..postupně přidávat po troškách až je hmota tvárná.Dát odpočinout do lednice tak na hodinku a může se použít na potah či na figurky
aroma lžíce
tato hmota je sázka do loterie..někdy se povede krásně a drží a někdy je problém..záleží na medu, na zrovna použitém mléce...stalo se mi,že ze stejného mléka vyšla jednou bez hrudek a jindy jsem měla malinké hrudky...
tento marcipán má v samoodmrazovacích lednicích tendenci vlivem vlhkosti téct...pomoc může být pořízení staré lednice nebo dát na zadní stranu lednice desku z polystyrénu,aby se zabránilo pronikání vlhkosti k dortu..
- modelovací a potahovací hmota mandlová s polevovým fondánem
(poměr surovin mám upravený podle svého ,tak jak mi hmota vyhovuje)
1 kg polevového fondánu
0,6-0,7 kg sušeného pol.mléka(dávám 0,6 a někdy po zapracování ještě přidám tak 0,10 kg mléka)
1 kg moučkového cukru
7 lžic medu
15 dkg ztuženého tuku
voda asi 1 až 1.5dcl.....přidávat postupně dle potřeby
aroma mandle celá malá lahvička
propracování chvíli trvá a je trochu náročnější na ruce,ale stojí to za to
já dělám z této dávky,ale můžete si to udělat z poloviční.Půjde vám to lépe a rychleji zapracovat.
-Ještě existuje hmota ,že se místo sušeného mléka dává salko...nemám vyzkoušeno...po vyzkoušení dodám mě vyhovující poměr surovin a postup
opět má tendenci téct..
- potahovací a modelovací hmota K2-pracuje se s ní dobře,chuť je jen sladká bez aroma..já ji nepoužívám,ale mohu doporučit..
-potahové hmoty hotové,vhodné na potažení svatebních dortů-ze zkušenosti mě přijde mdlá až umělá chuť,málo sladká
-Formix hmota-hodně podobná domácí mandlovce,ze všech kupovaných hmot nejlepší chuť(po mandličkách,podobná marcipánu).Přijatelná cena 130 kč/kg.Na kytičky a jiné ozdoby se moc nehodí protože je měkčí a v rukách se patlá a lepí.Nutno vyzkoušet ,musí se hodně propracovat.Stalo se mi že mi popraskala(chybí ji elasticita)
www.potahovaci-hmota-formix.eu
-pro mě naposledy objevená Pasta Dama Top ...skvěle se mi s ní potahovala,má jemnou vanilkovou chuť ,dříve jsem s ní potahovala svatební dorty... nyní již nepoužívám, právě kůli nové hmotě smartflex,ale mohu doporučit
-Smartflex--skvělá hmota na potahování,figurky,kytky..aktualizováno 8.9.2011 -používám velmi často na svatební dorty a pokud potřebuji u narozeninových dortů bílý potah..jediná nevýhody je,že při vydolování z kbelíku někdy bývá na dotek hodně tuhá..musí se odkrájet nožem a propracovat...po chvíli máte úžasnou pevnou ale i chutnou hmotu..
příchutě jsou...třešňová,čokoládová,mandlová
Domácí fondán....tento recept jsem získala z netu z dortařských stránek na kterých jsem zaregistrovaná a je to levná ,rychlá potahovací hmota....Už jsem vyzkoušela a sama osobně ji nastavuji pastou damou.Se samotnou se mi nepracovalo moc ideálně.Recept zkopírován z dortařských stránek i s popisem...Výhoda této hmoty je že se v lednici nerosí..
Porce
Čas přípravy
Popis
Potahovací hmota, která se v létě nerosí, je krásně gumová a je vhodná jak na potah na na kytičky (růže, atd)
Ingredience
Inštrukce
60 ml studené vody, 1 vrchovatá lžíce želatiny Dr.Oetker (sypká), 110 g světlého medu, 1 lžička jakéhokoliv aroma (podle toho jakou chceme příchuť), asi 1 kg moučkového cukru a ztužený pokrmový tuk Omega
do kastrolku si dáme želatinu, zalijeme vodou a necháme 3 minuty působit, poté zahřejeme (pozor nesmí vařit) a přidáme med a aroma, vzniklou horkou směs nalijeme do mísy s moučkovým cukrem (do mísy si dáme asi tak 700 g a potom přidáváme podle potřeby). Směs si vyklopíme na vál a s rukama pomazanýma omegou zpracováváme - hmota je docela měkká tak se nelkněte, ztuhne až po pár hodinách proto ji dáme do potravinové folie nebo do sáčku a necháme ji do druhého dne, nebo asi tak 6-8 hodin ztuhnout, potom zpracujeme a můžeme vyvalovat.
hmota je vhodná na potah i na růzičky například a podobně.
Recept mám ze slovenského MMB ale upravila jsem si poměr, protože jejich hmota nejde tvarovat hned padá,ale tahle podle mé zkušenosti je fantastická i když asi víc sladká ale komu jde jen o "efekt" tomu to určitě nevadí. Fotky mám ve svém albu - svatební dvoupatráček, je tam z fondánu úplně vše.
Jinak tato hmota je takřka bílá, takže pro mě - paráda.
http://dorty.artmama.cz
Domácí varna....tento recept mám též z dortařských stránek a je to též výborná hmota...nažloutlá barva jako marcipán a s přidáním mandlového aroma marcipánu i chuťově a konzistencí hodně podobná..za tento recept vděčím šikovné dortařce MILU...
150 ml vody, 70 g másla, 150 g hladké mouky
> 500 g cukru moučky...a přidat podle pořeby ( já se někdy dostanu až na 700
> g )
> aroma
dělá se to jako pálená hmota na věnečky a poté se do vlahého přidává a zapracovává cukr moučka
Moje upravená super varna
300 g hladké mouky,300 ml vody ,140 g másla,aroma mandlové,nabobtnaná želatina ve 100 ml vody a přivedená k varu,3 lžíce medu,1 1/4 kg moučkového cukru
postup:do hrnce dáme vodu ,máslo necháme rozpustit a přivedeme k varu+ přilijeme rozpuštěnou želatinu s medem a hned nasypeme mouku a asi tři minuty odpalujeme hmotu dokud se nespojí a přestane se lepit na dno.Poté sundáme z plotny a počkáme až trochu hmota zchladne a přisypeme cukr + aroma a promícháme ručně v hrnci.Hmota je řidší.Přendáme do mikrotenu a dáme do druhého dne zchladnout.Hmota je ztuhlá a ještě do ní vpracujeme 150 g moučkového cukru.
Hmoty se dají různě kombinovat a míchat...mám vyzkoušeno míchání formixu a domácího fondánu 1:1(domácí fondán dodá formixu pružnost),pasty damy top a domácího fondánu 1:1 s dobrým výsledkem...vznikne dobrá levnější 2 kg hmota která se nerosí.