recepty na cukroví
1.2.
3.
1.Brabantské dortíčky:
180 g tuku,
Ze všech surovin vypracujeme těsto a necháme odležet. Potom těsto vyválíme,
vykrajujeme kolečka a upečeme.
Slepujeme nugetou, ozdobíme čokoládovou polevou a mandlí.
2.Ježci:
Ze 4 bílků ušleháme tuhý sníh a přidáme
a
(jedlý papír nemusí být,můžeme kopečky dělat rovnou na pečící papír).
3.Kávové oválky:
210 g hladké mouky,
Těsto vyválíme, vykrajujeme oválky a upečeme. Slepujeme kávovým krémem a
poléváme kávovou polevou.
Krém: Ve vodní lázni vyšleháme
vychladlý krém a 1 lžíci silné černé kávy. Poleva: Utřeme
4.5.
6.
4.Šlehačkové cukroví:
500 g polohrubé mouky, 1 Hera, 1 šlehačka. Vypracujeme těsto a necháme odležet.
Potom tvoříme pomocí
strojku na maso se speciálním nástavcem věnečky a upečeme. Vychladlé obalujeme
ve směsi moučkového
a vanilkového cukru.
5.Placičky z burských oříšků:
120 g hladké mouky,
Ze surovin vypracujeme těsto a necháme uležet. Pokud je těsto tuhé, přidávám
ještě kousek tuku,
aby šly z těsta dobře tvarovat kuličky. Do každé kuličky vmáčkneme půlku
burského oříšku a upečeme.
Dáváme je dál od sebe, protože se při pečení rozjedou.
6.Karamelové košíčky:
300 g hladké mouky,
Potom těsto vtlačujeme do formiček a upečeme. Plníme karamelovým krémem,
ozdobíme hnědou a
bílou čokoládovou polevou. Na polevu dáme mandli a kousek vlašského ořechu.
Krém: Den předem si uvaříme asi dvě hodiny dvě plechovky Salka. Košíčky
plníme tuhou karamelovou hmotou.
7.8.
9.
7.Kokosky:
Ze 4-5 bílků ušleháme tuhý sníh a zašleháme
120 g kokosové moučky a
na pečící papír kopečky a upečeme.
8.Kokosové tyčinky:
300 g polohrubé mouky,
a necháme uležet. Strojkem na maso vytlačujeme přes speciální nástavec z těsta
tyčinky a upečeme.
9.Dvojbarevné kytičky:
Tmavé těsto:
a necháme odpočinout. Z těsta vyválíme plát a vykrajujeme kolečka. Na tmavá
kolečka nastříkáme sáčkem
s hvězdičkovou trubičkou kytičky ze světlého těsta. Světlé těsto:
40 g moučkového cukru, 2 žloutky, 1 vanilkový cukr. Utřeme máslo a oba cukry,
přidáme žloutky a nakonec mouku.
Do středu každé kytičky dáme marmeládu a upečeme.
10.11.
12.
10. Linecké cukroví:
420 g hladké mouky,
Z těsta vyválíme plát, vykrájíme kolečka nebo hvězdičky a upečeme.
11. Sirky:
250 g polohrubé mouky,
1/2 lžičky prášku do pečiva. Ze surovin vypracujeme těsto a necháme odležet.
Potom z těsta tvarujeme válečky,
které upečeme. Ještě teplé obalujeme v krystalovém cukru.
12. Důlkové koláčky:
200 g hladké mouky,
a necháme odležet. Potom z těsta tvarujeme kuličky a dáváme na plech. Koncem
vařečky uděláme do kuliček důlky,
do kterých dáme marmeládu a upečeme.
13.14.
15.
13. Marokánky:
85 g mandlí nakrájených na lupínky,
14. Medové soudky:
300 g polohrubé mouky,
15. Medovníčky:
400 g hladké mouky,
a 1/2 lžičky mletého anýzu, 1 kávová lžička jedlé sody. Vypracujeme těsto a
necháme odležet.
Potom z těsta tvarujeme kuličky jako malý ořech a upečeme.
polevou a cukrovými perličkami nebo mandlí.
16.17.
18.
16. Mušličky:
250 g hladké mouky,
17. Myslivecké knoflíky:
300 g hladké mouky,
19.20.
21.
20. Pracny:
100 g vlašských ořechů,
350 g hladké mouky, lžička skořice, lžíce kakaa, 1 vanilkový cukr, 1 vejce,
mletý hřebíček (6-7kusů),
citronová kůra. Vypracujeme těsto a necháme odležet. Potom těsto vtlačujeme do
formiček a upečeme.
22.23.
24.
22. Skořicová klubíčka:
Těsto:
2 vanilkové cukry,
do lisu na česnek a protlačujeme na vymazaný plech. Posypeme barevným máčkem a
upečeme.
200 g hladké mouky,