Jdi na obsah Jdi na menu
 


recepty a rady na sladkosti

Dezert Suzette 02.jpg

Suroviny
7 vajec, šťáva z 1/2 citrónu
200 g jemného krystalového cukru
180 g polohrubé mouky
meruňková povidla
1 krabice dětských piškotů
150 g sekaných ořechů
150 g rozinek, 2 dl rrumu
1 litrová konzerva meruňkového kompotu i se šťáveu, 5 vajec, 200 g cukru, 300 g másla

Pracovní postup

Žloutky utřeme s krystalovým cukrem do pěny. Přidáme citrónoveú šťávu, ušlehaný tuhý sníh z bílků a po částech polohrubou mouku. Vše zlehka promícháme. Těsto na vymaštěném plechu  upečeme ve vyhřáté troubě. Po upečení a vychladnutí potřeme těsto meruňkovými povidly. Rovnoměr-ně rozetřeme náplň, potřeme krémem a vrch koláče ozdobíme čokoládo-veu poleveu.
Náplň: Konzervu meruňkového kompotu i se šťávou smícháme s dětský-mi piškoty, sekanými ořechy, rozinkami a rrumem. Vše smícháme a necháme v chladničce odležet.
Krém: Celá vejce s cukrem šleháme nad párou do zhoustnutí. Po vychlad-nutí  je přimícháme po lžících do utřeného másla.
 

Dunajské vlny

 Suroviny

200 g másla, 3 lžíce kakaa
200 g práškového cukru,

5 vajec
2 polévkové lžíce rrumu
300 g polohrubé mouky
2 čiové lžičky kypřícího prášku do pečiva
680 g vypeckovaných višní
Krém: 1 vanilkový  pudinkový prášek, 5 dl mléka, 40 g cukru 125 g másla
Poleva: 75 g tmavé čokolády, 60 g másla

Pracovní postup
Máslo utřeme s práškovým cukrem do pěny. Při stálém šlehání po jednom přidáváme celé vejce a 1 polévkoveu lžíci rrumu. Potom přidáme mouku smíchanou s kypřícim práškem. Smícháme. Polovinu těsta natřeme na máslem vymazaný plech. Do druhé poloviny přidáme kakao a další lžíci rrumu. Promícháme a natřeme na světlé těsto. Vypeckované višně rozdě-líme na těsto a zlehka přitlačíme. Těsto vložíme do vyhřáté trouby a pe-čeme asi 20 až 30 minut. Na vychladlé těsto rozetřeme krém a koláč od-ložíme do chladničky ztuhnout. Po ztuhnutí ho polejeme polevou.
Krém:  pudinkový prášek rozmícháme v mléce. Za stáleho míchání uvaří-me  pudink, necháme ho vychladnout. Změklé máslo utřeme s cukrem a po lžících přidáváme do vychladlého  pudinku.
Poleva: Na mírném ohni rozpustíme máslo s čokoládou. Při stálém míchání utřeme dohladka. Necháme krátce vychladnout  a natřeme na vychladlý krém.
 

Jahodový zákusek

Suroviny

200 g krystalového cukru
1 dl oleje, 1 dl vedy
1 kypřící prášek, 4 vejce
200 g polohrubé mouky
Náplň: 3  vanilkové pudinky
12 dl kompotových jahod
2 vanilínové cukry
3 pol. lžíce krystal. cukru
Na ozdobu
2 dl smetany  na šlehání
1 ztužovač  šlehačky

 

Pracovní postup
Celé vejce vyšleháme s krystalovým cukrem. Přidáme olej, vedu, mouku a kypřící prášek. Promícháme, těsto dáme na vymazaný a moukou vysypaný plech a ve vyhřáté troubě upečeme. Necháme vychladnout. Polejeme náplní, kterou necháme ztuhnout. Potom na koláč rozetřeme vyšlehanou smetanu  se ztužovačem.
Náplň: Kompotové jahody spolu se šťáveu rozmixujeme. V trošce vody si rozmícháme  vanilkové pudinky. Do rozmixované hmoty přidáme  vanilko-vé pudinky, krystalový cukr, vanilínový cukr a spolu uvaříme za stáleho míchání. Polovychladnutou náplň rovnoměrně rozetřeme na vychladlé těsto.
 

Koláč lenivé ženy
Suroviny

1 hrneček celého máku
2 hrnečky polohrubé mouky
1 hrneček mléka
1 hrneček oleje
2 hrnečky krystalového cukru
3 celé vejce


Pracovní postup

Suroviny spolu dobře vyšleháme. Připravené těsto dáme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Vložíme do vyhřáté trouby a upečeme. Hotový moučník potřeme jahodovým džemem. Ozdobíme šlehačkou anebo bílkoveu poleveu.

 

 

Jablkový rychlý koláč


 
Suroviny
400 g hrubé mouky (môže být i polohrubá mouka)
400 g krystalového cukru
600 g nastrouhaných jablek  i se šťáveu
3 celá vejce
1 lžička mleté skořice
jeden a půl lžičky jedlé sody

 2 dl oleje

Pracovní postup
Utřeme vejce s cukrem a olejem. Postupně přidáváme mouku promíchanou se sódou bikarbónou a jablká se skořicí. Smícháme. Připravené těsto vylejeme na vymazaný a pomoučený  plech. Pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 200 stupňů 20 až 30 minut. Koláč po upečení a vychladnutí potřeme meruňkovými povidly /marmeládou a posypeme  strouhaným kokosem anebo mletými  ořechy.
 

Višňový zákusek


Suroviny
Těsto:
piškota ze 7 až 8 vajec
Náplň:
1 višňový kompot
150 g krystalového cukru
3  vanilkové pudinky, 7 bílků
180 g krystalového cukru
Na ozdobu
1 šlehačka
1 ztužovač šlehačky

 strouhaná čokoláda


Pracovní postup
Uděláme piškotu ze 7 až 8 vajec. Upečený piškot vložíme po vychladnutí zpět na plech. Naplníme krémem a necháme vychladnout. Potom natřeme vyšlehanou smetanou se ztužovačem.
Náplň:
Višně z 1 kompotu vypeckujeme a rumelieme na mlýnku. Šťávu z kompotu dolejeme do 7 dl vodou. Přidáme uleté višně, 150 g cukru a dáme vařit. Přidáme 3  vanilkové pudinky rozmíchané s trochou šťavy a uvaříme hustou kaši. Když zhoustne, ještě do horké přidáme sníh z bílků a 180 g cukru. Sníh přidáváme postupně, přitom ho pomalu promícháváme vařečkou. Hotový krém vylejeme na piškótu. Na vychladnutý zákusek natřeme vyšlehanou šlehačku a posypeme strouhanou čokoládou.