Jdi na obsah Jdi na menu
 


recepty na zákusky a řezy

Moravské vlny

Suroviny
Těsto: 1 dl mléka, 6 žloutků 250 g práškového cukru
1 kypřící prášek do pečiva 250 g polohrubé mouky
sníh z bílků, 250 g Ramy
2 lžíce kakaa, meruňky

Náplň:

2 dl mléka, cukr
2 lžíce hladké mouky
3 žloutky, 1 malé máslo

<!--[if !supportLineBreakNewLine]-->
<!--[endif]-->

Pracovní postup
Žloutky utřeme s práškovým cukrem a Ramou. Přidáme mléko, kypřící prášek, mouku a tuhý sníh z bílků. Smícháme. Těsto rozdělíme na dvě časti. Do jedné časti přidáme kakao. Bílé  těsto dáme na plech a něj položíme tmavé těsto. Na to poklademe meruňky, otočené spodkem šlupky. Šlupku obalíme v hrubé moucd, aby ovoce nekleslo na dno. Vložíme do vyhřáté trouby upéci. Po vychladnutí natřeme na koláč náplň a ozdobíme čokoládou.

Náplň: Mléko, cukr, hladkou mouku a žloutky vaříme na slabém ohni. Po uvaření necháme vychladnout. Přidáme máslo a spolu utřeme.

 

 

Tvarohové řezy

<!--[if !vml]--><!--[endif]-->
Suroviny
Těsto:

250 g krupicové mouky, 150 g másla, 1 vejce
100 g práškového cukru
1/2 prášku do pečiva
80 g mletých ořechů
<!--[if !supportLineBreakNewLine]-->
<!--[endif]-->

 

Vše spolu utřeme a rozetřeme na vymazaný a moukou vysypaný plech.

Náplň: 400 g tvarohu (nemusí být lisovaný)
150 g práškového cukru
1 vanilínový cukr
1 kysaná pochoutková smetana
1 žloutek (do náplně môžeme přidat 4 polévkové lžíce kokosové moučky)
Vše spolu smícháme a náplň rovnoměrně nalejeme na třené těsto.

Piškotové těsto:

3 žloutky
3 polévkové lžíce práškového cukru
3 lžíce polohrubé mouky
sníh ze 4 bílků
1/2 balíčku prášku do pečiva
<!--[if !supportLineBreakNewLine]-->
<!--[endif]-->

Žloutky utřeme s cukrem. Přidáme tuhý sníh z bílků, mouku a kypřící prášek. Zlehka promícháme a těsto rozetřeme na tvarohovú náplň. Pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 180 stupňů asi 25 minut. Piškotové těsto by mělo mít zlatavou barvu.
<!--[if !supportLineBreakNewLine]-->
<!--[endif]-->

Vídeňský zákusek

<!--[if !vml]--><!--[endif]--> 

Suroviny
Těsto: 250 g práškového cukru
4 vejce, 1 vanilínový cukr
1,25 dl oleje, 1,25 dl mléka
300 g polohrubé mouky
1/2 balíčka prášku do pečiva

Náplň: 1 l pomerančového džusu
2 krémové prášky  vanilkový pudink
6 polévkových lžic cukru

Na ozdobu: 2,5 dl džusu
5 dl smetany  na šľehání
2 ztužovače šlehačky
2-3 balíčky dlouhých piškotů
čokoláda, rrum

Pracovní postup
Vejce, cukr a vanilínový cukr smícháme. Přidáme olej, mléko a mouku  s kypřícím práškem. Těsto rozetřeme na vymazaný, pomoučený  hlubší plech a upečeme. Krém uvaříme z džusu, krémových prášků a cukru. Teplý krém vylejeme na vychladlé těsto a dáme do chladu. Potom něj natřeme dotuha vyšlehané šlehačky se ztužovačem. Piškoty namáčíme  v džusu s rrumem a klademe je těsně vedle sebe na šlehačku. Vrch ozdobíme roztavenouu čokoládou. Řezy krájíme mezi piškoty.

 

 Meruňkový koláč
<!--[if !vml]--><!--[endif]-->Suroviny
4 vejce, 2 lžíce kakaa
2 lžíce hrubé mouky
4 lžíce polohrubé mouky

4 lžíce práškového cukru 1 lžíce oleje
1 lžička prášku do pečiva
Na potření: meruňkový džem
Náplň:

300 g tvarohu
2 dl smetany  na šlehání
1 vanilínový cukr
10 g želatiny
3 lžíce krystalového cukru

scezené sterilizované meruňky
Na potření: kakaový prášek
3 dl smetany  na šlehání
1 ztužovač šlehačky


Pracovní postup
Celé vejce vyšleháme s cukrem. Přidáme polohrubou mouku, hrubou mouku, olej, kakao a kypřící prášek. Smícháme. Těsto rozetřeme na plech pokrytý papírem na pečení a ve vyhřáté troubě upečeme. Po upečení necháme vychladnout a potřeme ho zavařeninou. Na těsto uložíme meruňky, zalejeme je náplní a odložíme ztuhnout na chladné místo. Po ztuhnutí koláč potřeme vyšlehanou smetanou.

Náplň: Tvaroh smícháme s vyšlehanou smetanou, vanilínovým cukrem a s krystalovým cukrem. Přidáme nabobtnalou  želatinu a smícháme.
 

 

Jablkový koláč s polevou
<!--[if !vml]--><!--[endif]-->Suroviny
Těsto
4 vejce
100 g mletých ořechů

 100 g mletého máku

100 g polohrubé mouky

1/2 sáčku kypřícího prášku do pečiva
700 g po strouhaných jablek 200 g práškového cukru
Poleva
100 g čokolády , 80 g másla

Pracovní postup
Žloutky utřeme s cukrem. Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Do misky dáme vymíchané žloutky, mletý mak, mleté ořechy, mouku smíchanou s kypřícím práškem, nastrouhaná jablka a tuhý sníh z bílků. Smícháme. Připravené těsto dáme na vymazaný a moukou vysypaný plech a upeče-me ve vyhřáté troubě. Po vychladnutí ho polejeme čokoládovou polevou, nakrájíme na kousky a ozdobíme.

 

Čokoládový koláč
<!--[if !vml]--><!--[endif]-->Suroviny
5 vajec, 180 g másla
180 g práškového cukru
2 vanilínové cukry, kakao

150 g rozpuštěné čokolády nastrouhaná citrónová kůra 300 g polohrubé mouky
50 g mletých mandlí
1 kypřící prášek,
1 až 1,2 dl ovocné šťávy vypeckované sterilizované třešně
<!--[if !supportLineBreakNewLine]-->
<!--[endif]-->

Na potření
třešnová zavařenina (marmeláda)
2,5 dl vyšlehané smetany,  nastrouhaná citrónová kůra

<!--[if !supportLineBreakNewLine]-->
<!--[endif]-->

Pracovní postup
Máslo utřeme s práškovým a vanilínovým cukrem. Přidáme žloutky a spolu znova třeme. Do toho dáme rozpuštěnou čokoládu, kakao, nastrouhanou citrónovou kůru, ovocnou šťávu, mouku smíchanou s kypřícím práškem a mleté mandle. Zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků, třešně a opět promícháme. Těsto dáme na vymazaný a moukou vysypaný plech a pečeme ve vyhřáté troubě. Po vychladnutí ho potřeme zavařeninou, ozdobíme šlehačkou a nastrouhanou čokoládou.
 

Tvarohové kousky
<!--[if !vml]--><!--[endif]-->Suroviny
400 g tvarohu
20 g želatíny
2 vanilínové cukry
150 g másla
150 g práškového cukru kulaté piškóty
scezené sterilizované
meruňky
kompotová šťáva
Poleva: rozpuštěná čokoláda, máslo
<!--[if !supportLineBreakNewLine]-->
<!--[endif]-->

Pracovní postup
Máslo utřeme s práškovým cukrem. Potom do něj přidáme tvaroh, vanilínový cukr, želatinu připravenou podle návodu a smícháme. Formu vysteleme potravinářskou fólií. Střídavědo ní dáváme část náplně, piškoty namočené do kompotové šťávy a scezené meruňky. Naplněnou formu odložíme do chladničky ztuhnout. Potom hmotu z formy vyklopíme, odstranime fólii a polejeme čokoládoveu polevou.

 

Ořechový koláč
<!--[if !vml]--><!--[endif]-->Suroviny
Těsto:
6 vajec, 150 g práškového cukru
1 vanilínový cukr
150 g mletých ořechů
4 až 5 lžic polohrubé mouky
Na potření:
marmeláda
<!--[if !supportLineBreakNewLine]-->
<!--[endif]-->

Náplň:
200 g práškového cukru
200 g másla
150 g mletých ořechů
rrum podle chuti
Poleva: práškový cukr, citrónová šťáva, vařící voda
práškový cukr, citrónová šťáva, vařící voda

Pracovní postup
Žloutky s práškovým a s vanilínovým cukrem utřeme. Přidáme mleté ořechy, polohrubou mouku a tuhý sníh z bílků. Smícháme. Těsto rozetřeme na plech pokrytý papírem na pečení a upečeme ve vyhřáté troubě. Po upečení a vychladnutí papír odstraníme. Koláč potřeme marmeládou a rozdělíme ho na dvě časti. Jednu část těsta potřeme náplní a přikryjeme druhou částí těsta. Přitlačíme a povrch polejeme citrónovou polevou.
Náplň: Práškový cukr utřeme se změklým máslem. Přidáme mleté ořechy, rrum a smícháme.
Poleva: Práškový cukr, citrónovou šťávu a vařící vodu utřeme.
 

Prázdninové řezy

<!--[if !vml]--><!--[endif]-->
Suroviny
Těsto č. 1
250 g hladké mouky
100 g másla, 1 dl mléka
50 g práškového cukru
40 g kakaa
1/2 prášku do pečiva
Těsto č. 2
90 g práškového cukru
 90 g hrubé mouky, 4 vejce
Krém: 5 dl mléka
100 g výběrové mouky
200 g másla, 1 dl silnékávy
200 g práškového cukru
1 vanilínový cukr
1 lžíce tuzemského rrumu

Pracovní postup
Ze surovín vypracujeme tmavé těsto, rozdělíme ho na dvě polovejce a upečeme. Žloutky utřeme s cukrem, přidáme mouku a tuhý sníh z bílků. Promícháme a upečeme ve vyhřáté troubě. Z mléka a mouky uvaříme hustou kaši. Do vychladlé kaše zapracujeme máslo utřené s cukrem a dobře vyšleháme. Plát tmavého těsta natřeme džemem a polovicí krému. Něj položíme piškotové těsto, natřeme zbylým krémem a zakryjeme druhým tmavým plátem. Pokapeme ho kávou smíchanou s rrumom. Celý povrch polejeme čokoládoveu
-